Ergonomien til en hetteoppvaskmaskin er formet av arbeidsstasjons tenkning

19.10.20 12:38
A paragraph is a self-contained unit of a discourse in writing dealing with a particular point or idea. Paragraphs are usually an expected part of formal writing, used to organize longer prose.
Med høykvalitets profesjonelle kjøkkendesign kan en funksjonell oppvaskstasjon bygges selv i et lite rom.

Med høykvalitets profesjonelle kjøkkendesign kan en funksjonell oppvaskstasjon bygges selv i et lite rom. Oppvask er en av de mest arbeidskrevende oppgavene på kjøkkenet, så ved å forbedre ergonomien til hetteoppvaskmaskiner kan konkrete resultater oppnås raskt.

 

Hetteoppvaskmaskiner har opprettholdt sin posisjon som den mest populære typen oppvaskmaskin i profesjonelle kjøkken i flere tiår. 'Sett kurven inn, senk hetten og start vaskeprogrammet' er en enkel prosess, men når det gjelder arbeidsergonomi, er det mye mer å vurdere før kurven med tallerkener er ren og klar til bruk igjen. 

Selv om teknologien og funksjonene til hetteoppvaskmaskiner har utviklet seg enormt, er de ikke helt så ergonomiske som transportbåndoppvaskmaskiner designet for store volumer. Basert på kapasitetsberegninger er hetteoppvaskmaskinen akkurat den rette løsningen for mange kjøkken. Noen ganger erstatter den også en transportbåndoppvaskmaskin når det ikke er plass til et større system i oppvaskområdet. Det handler om å balansere investeringer, gulvplass og arbeidskostnader.

En kompakt hetteoppvaskmaskin gir fleksibel design

Budsjettet og volumet bestemmer typen oppvaskmaskin, men ganske ofte blir noen ideer bokstavelig talt blokkert av vegger. Spesielt i gamle eiendommer må oppvaskområdet passe inn i tilgjengelig plass, og det er absolutt ingen rom for utvidelse utover. I dette tilfellet understrekes viktigheten av benkeplater, hyller og vogner som følger med hetteoppvaskmaskinen. En liten mengde ting, men designet veldig nøye, understreker Janne Tirkkonen fra Metos. 

– Tallerkener må ikke hope seg opp og vente på å komme inn i oppvaskmaskinen. Av denne grunn bør spesielt møblene på innsiden og forvask som en prosess planlegges veldig grundig. Et godt dimensjonert forvaskbord, en ergonomisk forvaskdusj og en stor nok vask med en lett tømmbar sil. I tillegg må oppvaskkurvene være lett tilgjengelige. Avhengig av oppsettet kan enten en tralle, en vegghylle eller plass til kurvene under bordet fungere.

Figur 1A: Denne typen oppvaskområde som danner en rett linje er et ganske vanlig valg med hetteoppvaskmaskiner. Den rimelige grunnkonfigurasjonen er laget av lagerprodukter tilgjengelig for rask levering. Traller og kompakte bord muliggjør fleksible endringer eller for eksempel flytting av oppvaskområdet til et annet sted. Forvasksiden av den direkte linjen består av en tralle og et forvaskbord inkludert i standardutvalget. Bordet har en høy sprutbeskyttelse, så forvaskdusjen er montert på veggen. Størrelsen på vasken er også tilstrekkelig for rengjøring av ganske store kokekar og panner. På den rene siden er føringene for oppvaskkurvene plassert under benken. Biovaskeløsningen er rimelig, en biovaskebeholder på hjul.

Et funksjonelt oppvaskområde er bygget av kompatible deler 

Janne Tirkkonen minner oss om at oppvask ikke er en jobb der du slår av hjernen og "bare vasker det". Ved å tenke gjennom ting kan alle delta i utviklingen av prosessen og dermed gjøre arbeidsmiljøet enda mer behagelig. En enkelt faktor som forbedrer ergonomien, kan være så enkel som størrelsen og plasseringen av biovaskebeholderen og hvor ofte den tømmes. En 60 liters beholder er vanskelig å tømme hvis den er full til randen.

- Spesielt når du bytter ut en oppvaskmaskin, er det bra å gjennomgå arbeidet som gjøres i oppvaskområdet og hva det krever. Fjern ekstra kurver og andre mindre ofte nødvendige artikler som tar plass. Ofte er en god skuff nok for de nødvendige klutene, skrapene og annet tilbehør. Det er mye bedre enn agurkrukker eller sennepsbøtter på bordene, der gjenstandene er spredt og halvparten av dem aldri trengs. 

Janne Tirkkonen anbefaler å holde et mini designmøte når en av kjøkkenets nøkkelapparater byttes ut. De nye produktene inneholder mye automatisering som fremskynder arbeidet, forbedrer arbeidsforholdene og hjelper med kvalitetssikring. Funksjonene til de beste produktene i utvalget inkluderer varmegjenvinning, automatisk start med kurvgjenkjenning, automatisk hetteløft og systemer som overvåker varigheten og temperaturen på siste skylling. Fordelene multipliseres etter hvert som volumet øker. En separat forvask er også tilgjengelig for hette maskiner, noe som sparer vann og frigjør arbeidstid til andre oppgaver.

Figur 1B: En variant av plan 1A. Denne versjonen har et langt forvaskbord innebygd i en benkeplate, noe som forbedrer ergonomien og gir fleksibilitet i travle situasjoner. Størrelsen på vasken er også designet for å vaske større kokekar og panner. De nedre delene av hyllene er utstyrt med netthyller, som sammen med hyllene gir god plass til oppbevaring av oppvaskkurver.


Ulike retter, ulike ledetider

I mindre kjøkken brukes hetteoppvaskmaskinen også som en grytevasker. Vasking av GN-beholdere med brent mat i dem er en prosess som ofte krever tid og plass. Janne Tirkkonen anbefaler å tenke på oppvask som en uendelig sløyfe, der oppvaskmaskinen bare er en del av helheten. 

– Regelmessig bløtlegging av GN-panner i store vasker er egentlig ikke måten ting gjøres på i dag. Alt starter med matlagingsmetodene. Når de riktige temperaturene og fuktighetskontrollen brukes, er til og med GN-beholdere lettere å rengjøre. Den verste situasjonen er når skitten fester seg og pannene skrapes med harde skraper. Når overflaten er tilstrekkelig ripet, fester skitten seg enda mer. 

En annen detalj å vurdere på innsiden av oppvaskmaskinen er vask av bestikk. Bestikk går ofte fra bløtlegging til oppvaskkurven, hvor det vaskes for første gang. Den andre vasken gjøres ved hjelp av bestikkholdere, hvor bestikket sorteres vertikalt. På denne måten returneres bestikket til kundene rent og med så få berøringer som mulig. 

Oppvaskområdet må også ha klare instruksjoner om hva som kan vaskes i maskinen. Fettfiltrene til ventilasjonshetter kan passe praktisk i en hetteoppvaskmaskin, men å vaske dem i oppvaskmaskinen sparer ikke nødvendigvis arbeidstid. Når filtrene er skinnende, trenger oppvaskmaskinen ofte rengjøring. Fettfiltre kan vaskes effektivt med for eksempel en dampvasker.

 

Løfting og bæring er tungt arbeid

Foto: Diagonalt plasserte håndtak gjør det lettere å håndtere fulle tallerkenkurver. Kurven presentert av Janne Tirkkonen og Kira Weckman veier 15 kilo med 18 tallerkener.


 

Metos-trener Kira Weckman har sett på oppvaskområder fra mange forskjellige perspektiver. Hennes nåværende stilling inkluderer også opplæring av folk i bruk av skinnende nye oppvaskmaskiner og oppvaskområder. Som cateringentreprenør og kokk har hun også selv vasket opp og i rollen som veileder orientert nye ansatte om oppgavene i oppvaskområdet. Ifølge henne kan man kjenne igjen et velfungerende oppvaskområde ved at all løfting og bæring er redusert til et minimum. 

– Nok plass til rene tallerkener som tas ut av oppvaskmaskinen, slik at du ikke trenger å flytte ting frem og tilbake og tømme hver kurv umiddelbart etter vask. Det er ikke alltid plass til et langt avlastningsbord, i så fall er kurvtraller og tallerkentraller gull verdt. Med trallene kan tallerkenene også enkelt transporteres til lagring eller linjesystemet.

 

Kompatibilitet kan noen ganger avhenge av en halv tomme

Kira Weckman understreker også viktigheten av forvask. Det er en tidkrevende oppgave som krever plass. Gode vasker, avfallsbeholdere i nærheten og en forvaskdusj i passende høyde er viktige verktøy. Utilstrekkelig forvask påvirker de andre stadiene i prosessen. Å vaske opp to ganger eller måtte bytte maskinens vaskevann oftere enn vanlig vil raskt spise opp fordelene oppnådd ved å hoppe over trinn. 

– Når det gjelder ergonomi og effektivitet, er det viktig å sikre at delene av systemet fungerer sammen. Noen ganger har jeg trent ansatte i et oppvaskområde der en ny hette maskin har blitt kjøpt i en hast for å erstatte den gamle som var ødelagt, men forvask- og avlastningsbordene er fra den gamle oppvaskmaskinen. Når det er en terskel på en centimeter i begge ender, begynner det virkelig å hindre arbeidet. Den unødvendige bevegelsen gjentas hundrevis av ganger i løpet av en arbeidsvakt, i så fall blir et lite problem et stort problem. 

Kira Weckman anbefaler også å se på kurvutvalget når du bytter ut oppvaskmaskinen. Å ha nok kurver i riktig størrelse reduserer behovet for å flytte gjenstander og hjelper til med å holde tallerkenene intakte. De 500 x 500 standardkurvene fungerer både med nye og gamle oppvaskmaskiner, men selv kurver har en livssyklus. En kurv som har mistet formen kan lett forårsake problemer i prosessen. 

– Noen ganger har det vært en situasjon der utformingen av håndtaket på den gamle kurven har vært slik at maskinens automatisering ikke gjenkjenner kurven inni og hetten ikke senkes.

Figur: I dette kjøkkenet har oppvaskområdet god plass, og det er også nødvendig, fordi antallet kurver som skal vaskes på de travleste dagene er 80 kurver per dag. Takket være det lange forvaskbordet og rullebanen på avlastningssiden kan et svært stort antall kurver vaskes raskt uten unødvendig løfting og bæring. Det er avfallshull i det lange forvaskbordet og et avfallsskap under det. Det er en skuffeseksjon under toppen for små tilbehør og verktøy. Hjørneinstallasjonen er implementert på en slik måte at det i stedet for en oppvaskmaskin er en kurve i hjørnet, som fortsetter som en lang rullebane. Kurvene beveger seg lett på rullene, og avlastningssiden blir ikke overbelastet, selv om kurvene ikke kan tømmes umiddelbart. Risthyllene og kurvstativene under benkeplaten gir god plass til oppbevaring av oppvaskkurver.


Automatisering reduserer tunge og repeterende rutinebevegelser

I de fleste kjøkken har oppvask en høyere turnover av ansatte enn andre stillinger, så orientering og instruksjoner er nødvendige. Hetteoppvaskmaskiner er enkle å bruke, så en rask guide med klare piktogramsymboler gir ofte tilstrekkelige skriftlige instruksjoner. I mange kjøkken kan den finnes på veggen ved siden av hetteoppvaskmaskinen. 

– De nye Metos WD hetteoppvaskmaskinene har et automatisk skylleprogram, så daglig rengjøring går veldig raskt. Ved å bruke et 20-sekunders program rengjør maskinen seg godt. Kombinert med den grunnleggende rengjøringen som gjøres en gang i uken, er det et veldig effektivt system. Noen kjøkken har måttet avlære gamle arbeidsmåter, når den nye oppvaskmaskinen har vært lettere å rengjøre enn den gamle. Noen ganger har gamle oppvaskmaskiner krevd virkelig sterke vaskemidler hver dag for å holde dem rene, sier Kira Weckman. 

Og hva ville være utstyret i trenerens eget kjøkken som du definitivt ville ha til hette maskinen? 

– I alt kjøkkenarbeid foretrekker jeg å bruke automatisering for å håndtere tunge og repeterende arbeids trinn – rutiner som kan overlates til en maskin uten problemer. Jeg ville definitivt legge til en automatisk hetteløft til hetteoppvaskmaskinen.

Figur 3A: Denne selvbetjente sorteringsenheten for oppvask er designet for barnehager. På retursiden er det laget løsninger som er egnet for barnas rekkevidde og motoriske ferdigheter. Returbordets dybde er 800 mm, og det har også blitt presset inn i en liten bredde. Bordet har åpninger for en avfallsbeholder plassert under nivået. De spesielle funksjonene inkluderer tilpassede løsninger for tallerkener og brett, tilpasset fra fjærbelastede tallerkendispenser. Takket være disse blir ikke stablene med returnerte tallerkener og brett for høye for barna.
Figur 3B: Dette er en variant av plan 3A. Selvbetjeningsreturen og oppvaskområdet danner en funksjonell kombinasjon på samme måte, men i dette tilfellet består kundebasen av voksne. Kjøkkenet spesialiserer seg på store kaffearrangementer, hvor antall kopper som skal vaskes kan overstige 200. Av denne grunn designet vi en skrå kurvhylle for de returnerte koppene, som gir god koppkapasitet og gir oppvaskmaskinen fleksibilitet til å bytte kurver. Brett brukes ikke, så en ekstra plass for kurver ble lagt til på benken i stedet.

 

Les mer om Metos-tjenester
Tuusulanjärvi school center buffet line
Cold food production saves energy and reduces waste - Tuusulanjärvi school feeds 600 children daily
Clarion hotel Airport
Clarion's Kitchen Manager has strong confidence in Metos
Ergoscoop helps to empty kettle.
Ergonomics in the professional kitchen – five tips for better ergonomics
Dishwashing basket
Metos oppvaskkurver for profesjonelle kjøkken - sørg for renslighet med kvalitetsredskaper
Pier 4 Sauli Kemppainen Petra Wikström Metos
Pier 4 opens a new perspective in Helsinki, Finland
Dishwashing, professional kitchen
Hvilken oppvaskmaskin passer best til ditt profesjonelle kjøkken?